internet: © telnet Magyarország Rt.

 

 

 

 

Kedves Kollegák!

Idén másodszor kerül sor a "Budapest Diabetes Symposium" megtartására. Ezért úgy érezzük, hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s szeretnénk, hogy ezek az összejövetelek a jövőben is évi rendszerességgel folytatódjanak.

Az elmúlt évben a Metabolikus Szindróma problémakörét tárgyaltuk, mely most is a klinika (és elméleti!) kutatás előterében áll.

A mai konferencián a diabetológiában "felfedezett" újdonságokról lesz szó. Mint a programból olvasható, az első részben a megelőzést tettük a 4 előadás fókuszába. Így az 1.-es és a 2.-es típusú cukorbaj megelőzésének lehetőségeiről hallhatnak, majd a két legsúlyosabb idült specifikus szövődmény prevenciójáról beszélnek az előadók. Ezek a kérdések nem csak a diabetológusok, hanem legalább olyan mértékben a háziorvosok érdeklődésére is számot tartó témák. Jól ismert, hogy a XXI. században a cukorbetegek élettartalmát és még inkább életminőségét elsősorban az idült szövődmények veszélyeztetik. Mindennapi klinikai munkánk része tehát, hogy ezeket a betegeket hogyan tudjuk minél jobb életkörülmények között tartani.

Az is köztudott, hogy az orvos legszebb feladata a prevenció. Lassankint kezdenek körvonalazódni azok a lehetőségek, melyek segítségével a két elsődleges diabeteses kórforma megelőzhető lenne. Természetesen merőben más e két kórforma megelőzésének útja.

A rendezvény második részében néhány új terápiás eljárásról hallhatnak, köztük olyanokról is, melyek vagy csak nagyon rövid ideje, vagy még egyáltalán nem írhatók fel receptre. . De minden bizonnyal nagyon rövid idő múlva kaphatók lesznek ezek a készítmények, hiszen szerte a világban már használják őket. A cukorbetegek hatásosabb, korszerűbb kezelésében nálunk is helyük lesz. E gyógyszerek farmakológiai hatásáról, javallatairól, ellenjavallatairól, fognak hallani, reméljük vitára is provokáló előadásokat.

Talán néhányan úgy érzik, hogy a lipid kérdések nem tartoznak szorosan a diabetológiához. Tények halmaza bizonyítja, hogy a zsír-és szénhidrát anyagcsere kóros eltérései, jelesül elsősorban 2. típusu diabetes és a hiperlipaemia egymással szoros kapcsolatban van. Csak akkor lehet ezeket a betegeket eredményesen kezelni, ha mindkét anyagcsere kóros eltéréseire figyelemmel vagyunk. Persze sok egyéb kóros paraméterre is koncentrálni kell, mint vérnyomás, véralvadás, stb. , de éppen ezek a kérdések voltak a tavalyi konferencia témái.

Bízunk abban, hogy az Országos Korányi Intézet és a Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház valamint az Agria Produkció Kft együttműködésében megrendezendő tudományos ülés egy sor hasznos, valóban új információt fog nyújtani a hallgatóságnak.

Reméljük "jövőre ugyanitt" fogunk Önökkel találkozni.

Szívélyes üdvözlettel:

Prof. Dr. Halmos Tamás           Prof. Dr. Jermendy György