internet: © telnet Magyarország Rt.

 

 

 

 

Megelőzhető - e a látásvesztés diabetes mellitusban?

Prof. Dr. Süveges Ildikó
(Semmelweis Egyetem I. sz. Szemészeti Klinika)

A diabetesben kialakuló microangiopathia egyik legsúlyosabb következménye a retinopathia, amelynek végső stádiuma vakságot jelenthet.

A diabetes mellitus szemészeti tünetei retinopathia diabetica (RD). Két stádiuma van: nem proliferatív RD és proliferatív RD. Az előbbinek két formáját különböztetjük meg: egy enyhe és egy súlyos formát. Az enyhe, nem proliferatív RD tünetei: microaneuryzmák, vérzések, kemény degenerációs foltok a macula körül. A súlyos, nem proliferatív RD-t az előbbi tüneteken kívül gyapottépés-szerű fehér gócok és értünetek jellemzik. Az értünetek közül jellemző a vénás hurkok megjelenése, gyöngyfüzér-szerű vénalefutások. A fokozódó hypoxia következtében nő a retinában a hypoperfundált, ischaemiás területek nagysága. A hypoxia érujdonképződéseket, areriovenosus shunt-öket eredményez a retinában. Minden stádiumban kialakulhat a macula oedema, amely a centrális látás romlását okozza. A proliferatív stádiumban megindul a fibrovascularis proliferatív szövet képződése a retinán kívül - elsősorban a papilla, ill. a nagy erek szintjében. Ez hamar trakciós ablatiohoz vezet. Súlyos esetben az ideghártya körkörösen leválik. Az érujdonképződések a corpus ciliare-t, az irist, csarnokzugot is érinthetik, amelynek secunder glaukoma lesz a következménye. Ilyenkor csaknem mindig bekövetkezik a vakság.

Mivel előzhetjük meg a retinopathiát? Normoglykemias vércukorbeállítással elsősorban. De, ha a fenti tünetek kezdenek kialakulni, laser kezelést végezhetünk. Fokális laser koagutiot végzünk a macula oedema nem ischaemiás formájában és lokálisan, egyes nem perfundált területeken. Pancoagulatiot alkalmazunk a proliferatív stádium elején, vagy súlyos, nem proliferatív stádiumban. Ezek feltartóztatják a microangiopathia káros következményeit, de a microangiopathiát nem tudják megelőzni. Az anyagcsere rendszertelen volta, a gyakori hypoglykemiás állapotok, a magas vérnyomás, a vesefunkció károsodása a progressziót fokozza és minden szemészeti kezelés ellenére a betegség feltartóztathatatlan lehet.