internet: © telnet Magyarország Rt.

 

 

 

 

Köszöntő

Az új évezredben a kardiológia szinte minden egyes részterületén lényeges, alapvető változások történnek az alapkutatás, a prevenció, a pontosabb, költséghatékonyabb diagnosztika és az optimális, evidenciákon alapuló, korszerű európai gyógyítás, a gyógyszeres és a nem-farmakológiai kezelés területein egyaránt. Ezek a döntő, a mindennapi sürgősségi betegellátást, a családorvosi, a szakrendelői, valamint a kórházi és a kardiológiai centrumban történő gyógyítást is egyaránt érintő, új változások időről-időre szükségessé teszik az elért eredmények, kezelési lehetőségek sokoldalú értékelését, összefoglalását, az új ismeretek beépítését az orvosi gondolkodás mindennapos döntési mechanizmusaiba.

A Budapest Cardiovascularis Symposium sorozat harmadik ezévi, februári rendezvénye, jelenleg egynapos tudományos programja átfogó képet kíván nyújtani elsősorban a betegellátásban dolgozó orvosoknak a kardiológia két, döntő változáson átment részterületéről. Az első részben az "evergreen" cardiovascularis pharmacotherápia kiemelkedő újdonságairól lesz szó, kiemelve a kezelés fő kérdéseit. A második részben a leggyakoribb szívritmuszavar, a lakosság mintegy másfél százalékában kialakuló pitvarfibrilláció kezelésének újabb lehetőségeit tárgyalja egy szakértő kardiológus-csoport a legújabb ACC/AHA/ESC/NASPE ajánlás (2001) alapján. A Budapest Cardiovascularis Symposium sorozat elsőként kíván remélhetőleg nagy vitát kiváltó fórumot nyitni annak érdekében is, hogy a fővárosi, sürgősségi kardiológiai ellátás a lehetőségek maximális kihasználása révén fokozatosan javuljon (Az acut coronaria syndroma invazív ellátásának helyzete 2002.).

A Budapest Cardiovascularis Symposium sorozat jelentőségét aláhúzza az a tény, hogy az új évezred Közép-Európájának egyik világvárosa, a páratlan történelmi hagyományokkal rendelkező, csodálatos földrajzi fekvésű Budapest nem nélkülözhet egy önálló, állandó cardiovascularis fórumot. Ezen a fórumon a budapesti, hazai kardiológusok és a határterületek orvosai állandó, magas szintű szakmai továbbképzésben részesülhetnek. Túl a szakmai programokon, a kötetlen légkörű megbeszélések keretében közelebb kerülhetnek egymáshoz a speciális szakemberek és a hozzájuk beteget irányító orvosok, kardiológusok is. Üdvözöljük azokat a kollégákat, akik igénylik a modern gyógyszeres kezelés és orvosi technika nyújtotta lehetőségek mind teljesebb megismerését betegeik európai szintű gyógyítása érdekében.

A Budapest Cardiovascularis Symposium tudományos programja - Sir William Osler híres mondására utalva - elkötelezetten hasznos iránytűt, térképet (tudományos és gyakorlati, betegágy melletti ismereteket) kíván nyújtani a kardiológia tengerén hajózóknak, de nemcsak kardiológusoknak, szívsebészeknek, hanem a sürgősségi, intenzív osztályokon, coronaria-őrzőkben dolgozó orvosoknak, belgyógyász és családorvos kollégáknak, magánpraxisban dolgozóknak, rezidenseknek egyaránt. A budapesti Symposium mind szélesebb körű hozzáférhetőségét számos, a korszerű kezelés jelentőségét felismerő cég támogatja, akiknek ezúton is köszönettel tartozunk. Ugyancsak köszönetet szeretnénk mondani a kitűnő szervezési munkáért, a példaszerű együttműködésért az Agria Produkció Kft-nek (igazgató: Molnár Rita).

A Budapest Cardiovascularis Symposium - a tervek szerint - évente kétszer, tavasszal és ősszel jelentkezne a budapesti kardiológus főorvosok szervezőbizottsága által javasolt, törekvéseink szerint magas szintű, vonzó, új ismereteket nyújtó tudományos programmal. Ezen felül régi, dédelgetett elképzelésem szerint az idén először kerülhet megalapításra a Budapest Kardiológus Klub, ahol vonzó társasági program keretében, fehér asztal, zene, tánc mellett lehetőségünk nyílik közös ügyeink baráti megbeszélésére. Az INNOMED Medical RT. nagylelkű felajánlása alapján a Budapest Kardiológus Klub első, mérföldkőnek számító rendezvényére a Budapest Cardiovascularis Symposium után kerül sor az INNOMED Medical RT. Székházában (1146. Budapest, Szabó József u. 12., T: 460-9200), ahová ezúton is tisztelettel meghívjuk és nagy szeretettel várjuk a budapesti kardiológus kollégákat.

Szívélyes üdvözlettel:

Prof.Dr.Borbola József PhD
Egyetemi magántanár
Kardiológus főorvos
Programigazgató
Gottsegen György
Országos Kardiológiai Intézet,
Budapest

P.S.: A Budapest Cardiovascularis Symposium szándékunk szerint dohányzásmentes rendezvény, ezért kérjük, tartózkodjanak a dohányzástól az előadóteremben és a kiállítási területeken egyaránt. A kardiológusok példamutatása rendkívül fontos a fővárosi coronariabetegség prevenciója szempontjából is!