internet: Q'gar Kft.

 

 

 

 

Transzkatéteres rádiófrekvenciás abláció 2003.
Prof. Dr. Borbola József


Az 1980-as évek végétõl a transzkatéteres rádiófrekvenciás abláció, mint a szívritmuszavarok kezelésének új, kuratív módszere elterjedt az egész világon. Elterjedését az antiarrhythmiás gyógyszeres kezelés kudarcai, problematikái, a rádiófrekvenciás energiaforrásnak a kifejlesztése, az elektromos és anatómiai térképezés, mapping mellett intracardialisan igen pontosan pozicionálható, mozgatható végõ elektródakatéterek megjelenése, valamint a beavatkozások magas sikeraránya segítette elõ. A növekvõ számú szívelektrofiziológiai/rádiófrekvenciás klinikai laboratóriumoknak köszönhetõen bizonyos szívritmuszavarok közel "kihalt"-nak tekinthetõk (pl. a WPW syndroma).
Az óriási léptékõ technikai fejlõdés mind az elektródkatéterek (pl. az ún. irrigációs végõ katéterek), mind pedig az elektro-anatómiai térképezés (pl. LocaLisa, Carto-rendszerek) oldaláról lehetõvé tette újabb és újabb, eddig jószerivel csak palliative, indirekt ablációval kezelhetõ szívritmuszavarok (pl. pitvarlebegés, paroxysmalis pitvarfibrilláció) magas sikerarányú gyógyítását. Az újabb energiaforrások (pl. lézer, kryoabláció) alkalmazása hatékonyabb, illetve szövõdménymentesebb beavatkozást (pl. kryoablációval a v. pulmonálisok stenosisa elkerülhetõ) tesz lehetõvé.

Transzkatéteres rádiófrekvenciás ablációval kezelhetõ szívritmuszavarok


Szívritmuszavar
Sikerarány
Supraventricularis
WPW 90% +
AV-csomó reentry tachycardiák 90% +
Pitvarlebegés 70-90%
Pivari tachycardia 70-90%
Pitvarfibrilláció
  • AV-csomó abláció
90% +
  • AV-csomó moduláció
80-90%+
  • V. pulmonális abláció
70-80%+
Ventriculáris
Idiopathiás kamrai tachycardia 80-90%+
Tawara-szár reentry 80-90%+
Postinfarctusos kamrai tachycardia 50-70%+


        Számos esetben a különbözõ therápiás lehetõségeket (antiarrhythmiás gyógyszerek, ICD, transzkatéteres abláció) együttesen, hibrid kezelésként alkalmazzuk (pl. ICD-s beteg ún. "elektromos viharának" megszüntetése), nemritkán coronaria-intervencióval párhuzamosan.