internet: Q'gar Kft.

 

 

 

 

AZ AED TÖBBSZÖRÖS SZEREPE A TÚLÉLÉSI LÁNCBAN
Dr. Berényi Tamás


M.Zoll 1956-ban közölte az elsõ sikeres külsõ defibrillálással, mint orvosi beavatkozással szerzett tapasztalatait. Az elmúlt nem egészen fél évszázad technikai és tudományos fejlõdése az elsõsegélynyújtás részévé tette a defibrillátor használatát. Az 1970-es évek elejétõl ismert, a korai defibrllálás jelentõsége, mely több évtizede a túlélési lánc meghatározó eleme.

A kamra fibrilláció egyetlen hatékony kezeléseként a defibrillálás a reanimatológia legmagasabb szintû evidenciája. Az idõ-hatékonyság összefüggés ismerete a 1980-as évek végére datálódik és lényegében ez az ismeret vezetett a minél szélesebb körû, elsõsegélynyújtó szintû defibrillálás bevezetéséhez.

A technikai lehetõség adott, az automata külsõ defibrillátorok (AED) egyre nagyobb pontossággal differenciálják a shockolható, illetve a nem shockolható ritmusokat, logisztikai rendszerük, még a nem képzett segélynyújtók számára is, lehetõséget ad a hatékony és biztonságos beavatkozására. Az AED technikai készsége folyamatosan követi a reanimatológia evidencia szintû eredményeit. Bifasisos hullámformák alkalmazása mellett készülékek mára gyermekek újraélesztése során is használhatóak. Az AED meghatározó technikai követelménye a segélynyújtó szintû ellenállóság, a tartós és megbízható funkcionalitás és a széleskörû biztonság.

A keringés megállás – utóbbi években megismert – idõ szenzitív háromfázisú modelljébe az AED felhasználása jól illeszkedik. Az elsõdleges elektromos fázis idõtartama jól jelöli az automata defibrillátorok helyét, mind a kórházi, mind a kórházon kívüli keringésmegállások ellátásában. A hírtelen szívhalál növekvõ gyakorisága, mint az egyik leggyakoribb halálozási ok külön hangsúlyt ad a keringésmegállás elektromos fázisának menedzselésének – melynek a defibrillálás a meghatározó eleme.

Az újraélesztés folyamatában a kórélettani ismeretek mellett az ALS potenciális belépésének tervezhetõ idõpontja jelöli az AED felhasználhatóságát – prioritás, rendszer, dependencia és célcsoport vonatkozásában egyaránt.